Kávé termesztése, feldolgozása, kávé fajták
Termesztése
Bár a Coffea nemzetség nagy létszámú, csak két jelentős tagjának terméséből készítenek kávét: azarab kávéból (Coffea arabica) és a Coffea robustából. A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. ACoffea arabica adja a jobb kávéalapanyagot, de kényesebb a robustánál, termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. Az arabica adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robusta igénytelenebb, ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat, termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az arabicát favorizálja.
Feldolgozása
A kávészemek szüretelését kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Ezután a termőhelytől függően száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a kávébogyó nem tárolható. Ahol a napsütéses órák száma elegendő, ott a magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. Vietnamban és az Elefántcsontparton óriási vermekben elföldelik és a következő évben a magokat kiásva átmossák. Így a hántolás költségét megspórolják. Ahol viszont az időjárás csapadékosabb, ott nedves eljárással dolgozzák fel a kávészemeket. A kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel elválasztják egymástól, majd a babot egy speciális folyadékban áztatják és mossák. Ezután elég 10-14 napi szárítás. A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.
Kávétermelő országok
Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ a sorban. Sok más kávétermelő ország is van, de azok termelési volumene jelentősen kisebb. India jó minőségű robusztát, Etiópia a legdrágább és a legkeresettebb kávéfajtát (bluemonte) termeli. Brazília és a szegényebb kávétermelő országok (Kongói Demokratikus Köztársaság, Elefántcsontpart, Kongói Köztársaság, Nigéria, Kenya) között nagy ellentétek vannak.
Kávéfajták
A babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és aRobuszta. Mindkét fajtának vannak variánsai, alfajtái és különböző nemesített kávék is léteznek, a legtöbb kávéfgyártó és -forgalmazó e két kávécserje termését dolgozza fel és értékesíti.Magyarországon az élelmiszerüzletekben árult kávék döntő hányda csak robuszta fajtát tartlamaz.
- Az Arabica babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robusztát, és jó hír a kávéínyenceknek hogy koffeintartalma is alacsonyabb, kb. fele-harmada a robuszta koffeintartalmának.Az Arabica fajta nagy magasságban, kb. 1000-2000 m-en terem meg a trópusi égöv vulkánikus talajú, hegyvidéki tájain.Az arabica kávészemek kevesebb savat is tartalmaznak, hosszan megmaradó, karamelles útóízeAz arabica kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre (hőmérséklet, csapadék) babkávéja emiatt is drágább mint a robuszta.Az arabica fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry melynek termése csak egy kávébabot tartalmaz (az össze többi kávécserjének két babbból áll a termése).
Ez az egy bab is kicsi, és borsószem alakú (innen az elnevezés, mivel a Pea jelentése borsó) ellentétben a többi babkávéra jellemző ovális formával.A különbőző íz és aromahatás kiemelése érdekében egyes variánsokat összekevernek, ilyen népszerű babkávé-keverék(angolul blend) a Mocha-Java, melyne a Mocha babkávé csokoládés felhangja kellmesen harmonizál a Java fűszeres testességével..A világ babkávé termelésének kb. 60-70 %-a arabica.
- A robuszta kávécserjék sokkal igénytelenebbek és alacsonyabb magasságon (200-800 m) is megterem, valamit több termést hoz.A robusta kávét az arabicánál alacsonyabb rendűnek tekintik kesenyés íze miatt. Emiatt a robuszta babkávé olcsóbb mint az arabica.
Az olcsó áruházi kávékínálat döntő többsége kízárólag robuszta kávéból áll.Azért nem szabad a robuszta kávét teljesen leírni.A jól pörkölt robuszta babkávét arabica fajtákkal keverve (10-15%-ban) kíváló keverékek (blendek) készíthetők.Az eszpresszó ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna cremaigazából csak megfelelő minőségű robuszta kávét is tartalmazó keverékből nyerhető.Érdekes, hogy a világ egyik legdrágább kávéjaként ismert Idonéziában termő Kopi Luwak vagy Civet Coffee robuszta fajta.
Forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9
http://www.kavezona.hu/kavefajtak.html
<< Vissza