Kávékülönlegességek
Afrikai kávé
Hozzávalók 2 pohárhoz
- 2,5 dl hideg presszókávé
- 4 tk csokoládélikőr
- 8 tk sűrített tej
- jégkocka
Elkészítés: A sűrített tejet, csokoládélikőrt és kávét egy shakerben alaposan összerázzuk, majd egy jégkockával töltött old fashioned pohárba töltjük.
Bécsi kávé
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 csésze/100 g főzőcsokoládé
- 4 evőkanál/60 ml tejjel felére hígított tejszín
- 2 1/2 csésze/550 ml forró erős kávé
- 2/3 csésze/150 ml tejszín
- 1 kiskanál/5 g cukor
a díszítéshez:
Elkészítés: : Óvatosan olvasszuk fel a csokoládét egy serpenyőben. Ügyeljünk, hogy ne égjen oda. Keverjük hozzá a higított tejszínt. Lassan töltsük hozzá a csokoládéhoz a kávét és fokozatosan verjük habosra. Tartsuk melegen. Ezután a teljes tejszínt verjük fel a cukorral együtt. Öntsük a kávét előmelegített csészékbe és tegyük a tetejére a tejszínhabot.
Felszolgálás: Szórjunk a kávé tetejére fahéjat és kakaót.
Café Bailey's
Hozzávalók 1 pohárhoz
- 2,5 cl presszókávé
- 4 cl Bailey's
- 4 cl tejszín
- 2 kk cukor
Elkészítés: Egy előmelegített pohárba öntjük a Bailey's-t, hozzáadjuk a kockacukrokat és a kávé felét, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne. Ezután a kávé másik felét is hozzátöltjük, majd nagyon óvatosan - hogy ne keveredjenek össze - a tetejére öntjük a tejszínt is.
Café Flambé
Hozzávalók 4 csészéhez
- 5 cl presszókávé
- 8 cl Cognac
- 8 db kockacukor
- 1 narancs
Elkészítés: A Cognac-ot egy edényben felmelegítjük annyira, hogy még épp ne jöjjön forrásba. A kockacukrokat óvatosan összedörzsöljük a narancs héjával, hogy átvegye annak aromáit, majd minden csészébe kettőt-kettőt helyezünk belőle. A cukrokra rászűrjük a Cognac-ot, majd meggyújtjuk azt. Néhány másodperc múlva az égő Cognac-ra töltjük a kávét és azonnal szervírozzuk az italt.
Caffé Latte (Caffé au Lait)
Olaszország és Franciaország legnépszerűbb reggeli itala.
Hozzávalók 1 pohárhoz
- 1 csésze erős presszókávé (6 gr kávéból)
- 3 csésze forralt tej
Elkészítés: Öntsük a pohárba a kávét, adjuk hozzá a forró tejet, majd keverjük meg. Ismert a Caffé Latte vaníliás változata is. Ilyenkor a hideg tejet egy kevés vaníliával forraljuk fel és azt adjuk a kávéhoz.
Frappé
Hozzávalók 2 pohárhoz
- 4,5 dl hideg presszókávé
- 0,5 rúd vanília
- 6 cl sűrített tej
- darált jég
- tejszínhab a szervírozáshoz
Elkészítés: A vanília rudat vágjuk hosszában ketté, kaparjuk ki a belsejét, majd ezt adjuk hozzá a kávéhoz. Az így kapott vaníliás kávét a darált jéggel és a sűrített tejjel együtt öntsük turmixgépbe majd alaposan turmixoljuk össze. A kész italt öntsük longdrinkes poharakba majd a tetejüket díszítsük tejszínhabbal.
Forrás: http://www.lamigi.hu/kavereceptek.html
<< Vissza